Wat te doen met je pensioen? – 6 tips

Wat te doen met je pensioen? – 6 tips

Je hoort het regelmatig; iemand die zo uitkeek naar zijn pensioen, om vervolgens in een spreekwoordelijk gat te vallen. Van vijf dagen per week werken naar een zee van vrije tijd, maar wat doe je allemaal met die vrije tijd? En hoe zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen? Dit, en meer, lees je in deze blog.

1. Ook tijdens je pensioen in het ritme blijven

Een heel belangrijk gegeven om je pensioen fijn te blijven beleven is door in je vertrouwde ritme te blijven in termen van opstaan, eten, slapen en eventueel sporten. Uiteraard kan dit wel eens een dag anders uitpakken. Toch heeft je vertrouwde ritme volgen een positief effect op hoe je je voelt. Af en toe een dag later opstaan is ook fijn en wellicht wel goed, omdat je zo slaap inhaalt, echter is het niet aan te raden om dit elke dag te doen. Ritme is goed voor een mens.

2. Beoefen een hobby

Een hele fijne manier om de tijd door te brengen is door een hobby uit te oefenen. Misschien heb je een leuke hobby, waar je meer tijd in wilt steken. Als je ontdekt dat je eigenlijk niet echt een hobby hebt is dat helemaal niet erg, het is namelijk nooit te laat om ergens mee te beginnen (zeker wanneer je veel vrije tijd voorhanden hebt). Ga dan voor jezelf eens dingen die jou interesseren opzoeken en uitproberen. Een hobby kan van alles zijn, zoals het maken van muziek, een serie kijken, spelletjes spelen, een sport beoefenen, iets bouwen of wandelen.

3. Spreek af met familie en vrienden

Spreek regelmatig af met vrienden en familie. Wanneer je vrienden hebt die ook met pensioen zijn en veel vrije tijd hebben, kun je bijvoorbeeld een wekelijkse activiteit inplannen. Als je mag genieten van kinderen, ga hier gezellig een kopje koffie drinken of pas op je kleinkinderen.

4. Blijf bewegen

Het is niet goed voor een mens om weinig te bewegen. Waak ervoor dat je niet meer de deur uitkomt en zo amper in beweging komt. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt of ga eens een stukje wandelen.

5. Neem rust

Beweging is dus erg belangrijk, maar rust is ook essentieel. Je hebt lang gewerkt en met je pensioen heb je eindelijk je welverdiende rust. Probeer hiervan te genieten, blijf in je ritme leven, maar doe het iets rustiger aan.

6. Geniet van de vrijheid

Vergeet vooral niet te genieten van de vrijheid die het pensioen je biedt. Ga lekker op vakantie als dit mogelijk is. Leef het leven in een iets rustiger tempo en ga en sta waar je maar wilt. Dat is vrijheid.

Genieten van je pensioen

Je wilt natuurlijk genieten van je pensioen, maar om echt te kunnen genieten van je pensioen is het belangrijk dat je alles goed regelt nog voordat je pensioen daadwerkelijk in gaat.  Je kunt hiervoor advies krijgen van een gespecialiseerde partij.