Alles dat je moet weten over de autoverzekering

Alles dat je moet weten over de autoverzekering

Kiest u ervoor om uw auto WA te verzekeren, vindt u beperkt casco voldoende of wilt u per se dat uw vierwieler allrisk verzekerd is? U heeft nogal wat te kiezen als het om de autoverzekering gaat, iets dat in Nederland verplicht is voor eigenaren van auto’s.

Het verzekeren van de auto is wettelijk verplicht

Heeft u in Nederland een auto op naam, dan dient u die auto ook te verzekeren. Dat is wettelijk zo bepaald. Dus ook als u nooit in de auto rijdt maar die wel ergens op de openbare weg staat, dan nog is een verzekering noodzakelijk. Alleen als je besluit het kenteken van de auto te schorsen – via het RDW- en de auto van de openbare weg haalt, vervalt de plicht voor het afsluiten van een autoverzekering. In alle andere gevallen is tenminste een WA-verzekering verplicht.

De meeste mensen kiezen hun verzekeraar op basis van alleen de prijs. Die gaan dus massaal op zoek naar de goedkoopste autoverzekering van Nederland. Wie dat is, is gemakkelijk te achterhalen. Je autoverzekering berekenen kan eenvoudig online bij de verschillende verzekeraars zelf of via een vergelijkingssite.

Na het invullen van persoonlijke gegevens en relevante informatie over de auto die u wenst te verzekeren, rolt er een prijs uit. Overigens is het niet bepaald verstandig om alleen op basis van de prijs een verzekering af te sluiten. Goedkoop kan zomaar duurkoop blijken, zeker ook als het gaat om het verzekeren van uw auto.

Ook voor schade na een aanrijding

De grootste keuze die u moet maken is welke dekking u neemt. WA is verplicht en biedt alleen verzekering van de schade die u aan de spullen van iemand anders maakt. Veel uitgebreider is al de beperkt casco verzekering; ook dan bent u verzekerd tegen de schade aan andermans spullen, maar bent u daarnaast ook gedekt tegen diefstal, inbraak, joyriding, ruitschade en vermissing.

Ook bent u nu verzekerd tegen de gevolgen van brand en bepaalde natuurverschijnselen als storm. De meest uitgebreide verzekering is de allriskverzekering. Dan gelden alle voorwaarden die ook gelden bij een beperkt casco pakket, maar bent u ook nog eens verzekerd tegen de schade aan uw eigen voertuig in het geval u betrokken bent geraakt bij een aanrijding.

Hoe jonger u bent, hoe meer premie u betaalt

Hoe jonger u bent, u meer premie u betaalt, zoals ook het aantal schadevrije jaren dat u rijdt van belang is. Hoe langer u schadevrij rijdt, hoe lager de premie uit zal vallen. Ook het soort auto dat u rijdt heeft invloed op de hoogte van de premie die u maandelijks moet voldoen. Vaak ziet u dat auto’s tot zes jaar oud allrisk verzekerd worden en dat auto’s boven de tien jaar een WA-verzekering hebben. Alles wat daar tussen in valt wordt vaak beperkt casco verzekerd.  Dit is overigens geen officiële regel, maar biedt u wel een richtlijn.

Natuurlijk wilt u niet te veel betalen. Wie verstandig is, die kijkt echter verder dan alleen naar de hoogte van de maandelijkse premie die betaald moet worden. En vergeet vooral niet de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden goed te lezen.