Alle informatie over de grijpstok

Geen gebuk meer met de grijpstok

Wanneer we ouder worden, zijn er veel dingen die steeds lastiger worden. Hele gewone dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, worden door ons ouder wordende lichaam moeilijk. Gelukkig zijn er vandaag de dag ontzettend veel handige hulpmiddelen die ons daarbij kunnen helpen. Hierdoor kun je gewoon nog in je eigen huis blijven wonen als je wat minder valide wordt en hoef je niet direct naar een verzorgingshuis of een verpleegtehuis.

Door een handige douchestoel kun je bijvoorbeeld langer zelfstandig douchen en een wc stoel helpt je om eenvoudiger naar het toilet te gaan. Ook voor kleinere alledaagse dingen kun je echter hulpmiddelen aanschaffen. Een grijpstok bijvoorbeeld.

Wat is een grijpstok?

Als we iets laten vallen in huis, is het voor de meeste mensen eenvoudig omdat even op te rapen om vervolgens weer verder te gaan met waar je mee bezig was. Dat is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Als je minder valide bent of een dagje ouder wordt, is het een stuk lastiger om iets van de grond op te rapen. De spieren worden bij het ouder worden namelijk strammer waardoor het ook moeilijker wordt om te bukken.

Met een grijpstok is dat probleem zo opgelost. Hiermee kun je namelijk gewoon dingen van de grond oprapen zonder dat je hoeft te bukken, Dat kan zowel zittend of staand. Een grijpstok of grijper is bovendien ontzettend eenvoudig te bedienen waardoor het voor vrijwel iedereen geschikt is.

Verschillende soorten

Natuurlijk kun je verschillende soorten grijpstokken aanschaffen. De prijzen kunnen dan ook wat verschillen, al is een grijpstok over het algemeen helemaal niet zo duur. De verschillen zitten voornamelijk in het materiaal waarvan de grijpstok gemaakt is.

Ook het systeem waarmee je de voorwerpen van de grond kunt oprapen kan per grijpstok verschillen. We raden je dan ook aan om vooral hier vooraf goed naar te kijken en een grijpstok te kiezen die jou het meest eenvoudig in gebruik lijkt. Overigens is er wellicht de mogelijkheid om je grijpstok (gedeeltelijk) te laten vergoeden. Daarvoor kun je terecht bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO)